26 Ιουλίου 2013

Γιόρτασε σήμερα το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Βάχλια Γορτυνίας


Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Βάχλια, βρέθηκα σήμερα το πρωί, όπου γιόρταζε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.Η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Αφροδισίων Ορέων, σε υψόμετρο 1045 μ, βόρεια του χωριού Βάχλιας του Δήμου Γορτυνίας και σε απόσταση 5 χλμ περίπου απ΄αυτό.

Η ίδρυσή της τοποθετείται στα μέσα του 16ου αιώνα περίπου, η δε κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής, έχει σχήμα τετράπλευρου και αποτελείται από την εκκλησία, το αρχονταρίκι, το μαγειρείο και κελιά, με αποτέλεσμα, εκτός από τη λειτουργικότητα να παρέχει πλήρη ασφάλεια. Μια ματιά στους τοίχους με τις πολεμίστρες, θα μας επιβεβαιώσει το φρουριακό χαρακτήρα της.

Με την υπ΄αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/37689/1035/16-10-1996 (945ΦΕΚ) απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η Μονή χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στις 30/12/1995 ξέσπασε πυρκαγιά στο μοναστήρι, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανή η μοναχή Παρθενία (που υπηρετούσε συνεχώς στη μονή από το έτος 1946) και να καταστραφούν ολοσχερώς 4 κελιά.

Αμέσως όμως, έγιναν συντονισμένες ενέργειες και ορίστηκε  επιτροπή αναστήλωσης και επίβλεψης των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών.  Αφού εξασφαλίστηκαν τα απαιτούμενα χρήματα από διάφορους φορείς αλλά και δωρεές πιστών, σύντομα επιτεύχθηκε η αναστήλωση και γενική ανακαίνιση της Μονής.

Από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου, στο μοναστήρι έχει εγκατασταθεί νέος μοναχός, ο π. Κοσμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου