7 Σεπτεμβρίου 2013

Γορτυνιακός τρόπος επιλογής και διατήρησης σπόρων ντομάτας



Η αλήθεια είναι ότι, η διαδικασία συλλογής και διατήρησης σπόρων ντομάτας με έχει προβληματίσει αρκετές φορές, μιας και ο κάθε περιβολάρης έχει τον δικό του τρόπο.

Καλοί οι πειραματισμοί, δε λέω, όμως αναρωτιέμαι, γιατί να μην ακολουθήσω έναν δοκιμασμένο και σίγουρο τρόπο, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια από τον Β.Μ. στο Καλλιάνι Γορτυνίας;



Καθοριστικό στοιχείο, είναι η επιλογή του κατάλληλου καρπού. Οι ντομάτες που θα επιλέξουμε για να πάρουμε το σπόρο τους, πρέπει να είναι ώριμες και απ΄ τις πρώτες που θα έχουν γίνει στο φυτό μας. 






Αν έχουμε διάφορες ποικιλίες, για να μην μπερδευτούμε, καλό είναι να την σημειώσουμε με ένα μαρκαδόρο επάνω στην κάθε ντομάτα. 

Για όσους έχετε απορία, το ΣΒ στις συγκεκριμένες ντομάτες σημαίνει Σβόρνα, δηλαδή το σημερινό Καλονέρι, απ΄ όπου κρατά ο σπόρος εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι ντομάτες της συγκεκριμένης ποικιλίας, εκτός του ότι γίνονται αρκετά μεγάλες, ξεχωρίζουν για την νοστιμιά τους!



Στη συνέχεια, αφού πλύνουμε καλά τις ντομάτες με υγρό πιάτων και σφουγγάρι...




...  τις κόψουμε στη μέση, όπως φαίνεται στην φωτογραφία και...





...τις πιέζουμε ώστε τα σπόρια τους να πέσουν στο σουρωτήρι.








Για να καθαρίσουμε τα σπόρια από την μεμβράνη τους, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.






Στη συνέχεια, τα απλώνουμε πάνω σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων, αφού προηγουμένως έχουμε ήδη σημειώσει με μαρκαδόρο την ποικιλία της ντομάτας.

Τέλος, τοποθετούμε τα σπόρια (όπως είναι πάνω στη σακούλα) στον ήλιο για 3 ημέρες και αφού πλέον έχει φύγει η υγρασία, γυρίζουμε τη σακούλα ανάποδα ώστε αυτά να βρίσκονται στο εσωτερικό της. 
Αφού τη δέσουμε καλά, διατηρούμε τα σπόρια μας, μέχρι την επόμενη χρονιά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου