26 Νοεμβρίου 2013

Καλονέρι Γορτυνίας: “Η πηγή της γονιμότητας βρίσκεται στο Μοριά”Αυτή η λιθόκτιστη βρύση που βρίσκεται στο χωριό Καλονέρι Γορτυνίας, δίπλα στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας και αποτελεί ένα στολίδι αρχιτεκτονικής ομορφιάς, είναι κτισμένη με πολύ μεράκι από Λαγκαδινούς χτιστάδες. Είναι  ξακουστοί άλλωστε οι Λαγκαδινοί, για την μαστορική τέχνη στην πέτρα!

Κατασκευάστηκε το έτος 2005 από το Σύλλογο Καλονεριτών, με μέριμνα του τότε προέδρου του Δ.Σ. Δημήτρη Κρατημένου.Όσο για τις ιδιότητες του νερού της, μας πληροφορεί σχετικά η πινακίδα που βρίσκεται εκεί:


« Το Νεράκι του Χωριού μας

“Η πηγή της γονιμότητας βρίσκεται στο Μοριά”

Ο Ζευς γενάρχης των θεών και των ανθρώπων και γνωστός μπερμπάντης της αρχαιότητας, ανατράφηκε κοντά στην πηγή “Καλονέρι”, όταν η Ρέα τον έκρυψε για να μην τον καταπιεί ο Κρόνος.Η πηγή “Καλονέρι”, συγκέντρωσε τις προτιμήσεις και των άλλων θεών, γνωστών για την ερωτική τους δραστηρικότητα: της Ήρας, της Αφροδίτης, του Διονύσου, του Πανός και του Ερμή. Κοντά στην πηγή υπήρχε ναός της Αφροδίτης όπου ετελούντο “νυκτερινά μυστήρια” και ιερό του Ασκληπείου για συντηρητική θεραπεία.


Οι άνθρωποι εμιμήθηκαν τους θεούς και “άντλησαν” σεξουαλική δραστηριότητα από την πηγή του Καλονερίου από την οποία φαίνεται ότι ξεκινά ο ποταμός Λούσιος, για να συναντήσει τον Αλφειό.


Ένα από τα πολλά επιχειρήματα που προβάλλεται  για την αποτελεσματικότητα του νερού, είναι το γεγονός, ότι  οι 40 οικογένειες του χωριού έχουν από 8-10 παιδιά η κάθε μια. Γενικά, είναι διαπιστωμένο ότι το νερό της πηγής είναι θεραπευτικό και μπορεί να βοηθήσει και τους ουδέτερους  να εξέλθουν … της ουδετερότητάς τους»
"Η πηγή του σεξ βρίσκεται στον Μοριά!"
Με αυτό τον τίτλο, αναφέρεται στην πηγή του Καλονερίου, η εφημερίδα
Απογευματινή στο φύλλο της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 1968.
(Αρχείο Δημήτρη Κρατημένου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου