3 Δεκεμβρίου 2012

Γορτυνία: Το Σανατόριο της Μάνας



Ονομάστηκε έτσι πρός τιμήν της Άννας Παπαδοπούλου, αδελφής του Παύλου Μελά, 
που ήταν γνωστή ως "η Μάνα του Στρατιώτη".
Η ιδέα για το Σανατόριο ήταν της ίδιας, είχε δε δηλώσει στην εφημερίδα ΜΟΡΕΑΣ
της Τριπόλεως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου του 1930 
"Το Σανατόριο είναι εκείνο που απεφάσισα να κάμω, όταν στο 1919 υπηρετούσα στο Αιδίνι, και έπαθε αιμόπτυσιν ο Γιανης Ανδρουλάκης, συνάδελφος μου εκ Ρεθύμνης Κρήτης"

















"Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο κτίστηκε το 1937 από Λαγκαδινούς Μαστόρους με λεφτά που συγκέντρωσε η αδελφή του Παύλου Μελά, Άννα από εράνους και χορηγίες απόδημων Ελλήνων με σκοπό τόσο την περίθαλψη των τραυματιών από πολέμους της περιόδου όσο και την φροντίδα αρρώστων και φυματικών φιλοδοξώντας να γίνει το μεγαλύτερο Σανατόριο των Βαλκανίων.
Γι ΄αυτό τον λόγο όπως φαίνεται και από παλιές γκραβούρες τα αρχικά σχέδια έδειχναν ένα κτίριο με δύο δίδυμες πτέρυγες αξονομετρικά τοποθετημένες εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου. Τελικά ολοκληρώθηκε η βορειοανατολική πτέρυγα με την κεντρική είσοδο. Το ατελές του κτιρίου μαρτυρά και η τυφλή δυτική του όψη με τις λίθινες αναμονές. (τις άφησαν προκειμένου να το συνεχίσουν)....." 

Δείτε την πρόταση αξιοποίησης του Σανατορίου που παρουσιάστηκε ως διπλωματική εργασία στην σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. τον Μάρτιο του 2000 (από τους Αλ. Θανόπουλο, Ευγ. Τσούλάκου με Επιβλέποντα Καθηγητή Παν. Τουλιάτο, Σύμβουλοι Καθηγητές Ειρ. Εφεσίου, Κ. Μωραίτης) εδώ: http://conference.arcadians.gr


1 σχόλιο:

  1. Απίστευτος καθηγητής ο κ. Τουλιάτος. Τον είχα και εγώ και νομίζω ότι διδάσκει ακόμα στην σχολή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή