24 Φεβρουαρίου 2015

Το μνημείο των 212 Εκτελεσθέντων


Το μνημείο των 212 Εκτελεσθέντων στη θέση «Βίγλες» Μαλλωτών  Μεγαλόπολης, εκεί όπου 212 Έλληνες πατριώτες εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 24-2-1944.

Ο ΕΛΑΣ χτυπά στις Βίγλες (23-2-1944)

Στις 22-2-1944 έφτασε στην Αραχαμίτα τμήμα του ΕΛΑΣ, 60 περίπου ανταρτών, με επικεφαλής το μόνιμο αξιωματικό Γιώργη Κερκεμέζο από την Καμάρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι επικεφαλής του τμήματος με μια ομάδα ανταρτών ξεκίνησαν από το χωριό και μετά από τρία τέταρτα της ώρας πεζοπορώντας, έφτασαν στις Βίγλες, περιοχή του χωριού Μαλλωτά, στη δημοσιά Αθήνα-Τρίπολη-Καλαμάτα. Και εκεί, πολύ κοντά στις κατεστραμμένες πριν από ένα μήνα από τον ΕΛΑΣ γέφυρες, διάλεξαν ένα σημείο, κατάλληλο για ενέδρα. Την άλλη μέρα, 23 του μήνα, πριν ακόμα χαράξει, το τμήμα πήρε θέσεις στο επιλεγμένο σημείο. Κατά τις 7 το πρωί χτυπήθηκαν δύο γερμανικά αυτοκίνητα, το ένα τζιπ με αξιωματικούς και το άλλο μεγάλο με στρατιώτες, όλοι τους περί τους 30, εξοντώθηκαν. Λάφυρα όλος ο οπλισμός τους. Κατά μια πληροφορία μετέφεραν το ταχυδρομείο τους από τη Μεγαλόπολη στην Τρίπολη.

Εκτέλεση στις Βίγλες (24-2-1944)

Την επομένη από το χτύπημα, 24 του μήνα, οι Γερμανοί σε αντίποινα, στην ίδια θέση, εκτέλεσαν περί τους 220 αγωνιστές πατριώτες. Γύρω στους 200 μεταφέρθηκαν από την Τρίπολη, φυλακισμένοι εκεί από διάφορα μέρη όπου είχαν συλληφθεί, οι περισσότεροι Μεσσήνιοι, 14 από την επαρχία Μεγαλόπολης και 3 ή 4 από την Ασέα που συνελήφθηκαν κατά τη μέρα του χτυπήματος. Θάφτηκαν όλοι σε ομαδικούς τάφους, που άνοιξαν κάτοικοι των γύρω χωριών, οδηγημένοι στον τόπο της εκτέλεσης, με τη βία, από τους Γερμανούς. Αμέσως μετά, στην κορυφή της τοποθεσίας του εγκλήματος, οι Γερμανοί εγκατέστησαν φυλάκιο που το διατήρησαν ως την υποχώρησή τους.

Οι πληροφορίες είναι από http://mallota-arcadias.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου