18 Νοεμβρίου 2015

Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη από τον ΦΟΤ




Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργάνωσε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης στις 16 Νοεμβρίου 2015, στα εντευκτήρια του Ομίλου, στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Τσιχριτζή.



Στην έναρξη της εκδήλωσης, η Εύη Μεντή, αναφέρθηκε στη φόρτιση από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που μας έχουν αλλάξει η διάθεση και μας έχουν προβληματίσει και γίνεται προσπάθεια μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές να βρούμε διεξόδους.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη «Υπάρχει πάντα μια αναχώρηση» σημείωσε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται κάτω από τη φόρτιση της αναχώρησης, λίγες μέρες πριν τόσο του Γιάννη Παπαμήτρου όσο και του Ανδρέα Κωτσιόπουλου, χρόνια μέλους και φίλου του ΦΟΤ, στον οποίο και αφιερώνεται η βραδιά, γιατί του ταιριάζει πολύ ο Αναγνωστάκης, επισημαίνοντας ότι: «Ο κυρ-Ανδρέας υπήρξε ένας ιδεολόγος αγωνιστής, ένας αειθαλής μοντέρνος έφηβος, πιστός ως το τέλος στις ιδέες των νεανικών του χρόνων, στρατευμένος πάντα ενάντια στον συντηρητισμό».

Την παρουσίαση του έργου του ποιητή ανέπτυξε η Εύα Γαλιώτου, η οποία απήγγειλε και ποιήματά του, ενώ μελωδίες χάρισαν στους παρευρισκόμενους ο Παναγιώτης Αλουπογιάννης (πιάνο) και ο Παναγιώτης Παπαντωνίου (τραγούδι).












Λίγα λόγια για τον ποιητή:

(ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/174#ixzz3rrd0YysD)

Ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ποιητής με πολιτική συνείδηση, φυλακίστηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο για τις ιδέες του και χαρακτηρίστηκε ως ο «ποιητής της ήττας», καθώς με τους στίχους του εξέφρασε τη διάψευση των οραμάτων της Αριστεράς.

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαρτίου του 1925. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη (1955-1956). Άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου στη Θεσσαλονίκη και το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Πήρε μέρος στην Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για την πολιτική του δράση στο φοιτητικό κίνημα φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο.

Δημοσίευσε ποιήματα και κριτικά σημειώματα σε πολλά περιοδικά, ενώ είχε και πυκνή παρουσία στην εφημερίδα «Αυγή», με κείμενα για θέματα λογοτεχνικά και πολιτικά. Εξέδωσε το περιοδικό «Κριτική» (Θεσσαλονίκη, 1959-1961), υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των «Δεκαοκτώ κειμένων» (1970), των «Νέων Κειμένων» και του περιοδικού «Η Συνέχεια» (1973).

Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ενώ μελοποιήθηκαν από συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1986) και το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας (2002), ενώ αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.







Ακολουθεί βίντεο από την εκδήλωση:



1 σχόλιο: